AD: Pratende afvalbak in Tilburg moet zwerfafval voorkomen!

Bron: AD - Zamire Willems 28 mrt. 2021

TILBURG | Afval weggooien was nog nooit zo leuk! Op het Buurmalsenplein in de Reeshof staat sinds kort een pratende afvalbak, die je persoonlijk bedankt of applaudisseert wanneer je er gebruik van maakt. Zesdegroepers van OBS De Fonkel leenden hun vrolijke stemmen voor de allereerste Tilburgse ‘Holle Bolle Gijs’.

,,Mensen gaan meer dingen weggooien, omdat het nu interessant is. Ik denk ook dat iedereen veel meer gaat rondkijken of er iets ligt wat ze kunnen weggooien”, zegt Eva (9), het stemmetje achter ‘Heerlijk, lekker!’ Net als haar klasgenoten denkt de zesdegroeper dat de pratende afvalbak zo maar eens zou kunnen bijdragen aan minder zwerfafval op straat én in alle wateren die het stadsdeel rijk is. Want ook de buurtganzen, eenden en vissen verdienen het volgens de jongste wijkbewoners om rond te zwemmen in schoon water. ,,En in deze afvalbak kunnen ook geen meeuwen komen, die juist troep maken”, stelt Finn (10), die de ‘persoonlijke aandacht’ van de pratende prullenbak wel kan waarderen.

Blijdschap
Terwijl de kinderen één voor één de pratende afvalbak uittesten, klinkt er luid gejuich als ze de stem van een klasgenoot herkennen. Als er plots applaus klinkt vanuit de bak, klapt iedereen vrolijk mee. Spontaan beginnen de kinderen het plein af te struinen, op zoek naar zwerfafval. Iets wat Angy (9) al voorspelde: ,,Bij andere prullenbakken zie je plastic, blikjes en papier op de grond liggen, maar bij deze niet. Mensen ruimen het nu op, omdat ze het stemmetje van de prullenbak willen horen.”

Holle Bolle Gijs
Dat ‘Holle Bolle Gijs’ bezoekers van het winkelplein op ludieke wijze stimuleert de omgeving schoon te houden, staat voor de kinderen van OBS De Fonkel als een paal boven water. Toch is er in de kinderogen nog ruimte voor verbetering. Muhammed (10): ,,Ik dacht dat het zoiets zou worden als in de Efteling, dat de prullenbak eruit zou zien als Holle Bolle Gijs. Ik liep er eerst drie keer langs en toen zag ik het pas.” Zijn klasgenoten knikken instemmend en al snel neemt de kinderlijke fantasie het over. ,,Er moeten meer bakken komen om afval te scheiden!”, roept de één. “En meer kleuren, leuke vormen en nog meer leuke stemmetjes”, vullen klasgenoten aan.

Toekomst
Gemeente Tilburg evalueert in juni of een pratende afvalbak meer afval oplevert, en dus zwerfafval tegengaat. Mocht de proef succesvol zijn, wil de gemeente alle grote afvalbakken in Tilburg op termijn voorzien van een stem.

Meer weten over de mogelijkheden van de afvalbak?
Wil je meer weten over de mogelijkheden of over ons project in Tilburg? Neem contact met ons op.

Meer nieuws en updates?

Volg ons via de social media kanalen.
© Copyright Procomat B.V. 2017 - 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram